Puber Coaching

  De pubertijd kan een moeilijke periode zijn:  wat vroeger in je kindertijd normaal was of vanzelf ging, is nu opeens anders en  niet meer vanzelfsprekend. Niet alleen verandert je lichaam heel snel, ook je gedachten en je gevoelens veranderen. Dit alles kan veel verwarring en onzekerheid met zich meebrengen. Je kunt je dan ook opeens af gaan vragen wie je nu eigenlijk bent. 

   

  En dit gebeurt dan ook allemaal nog eens in een periode waarin het heel belangrijk is om er bij te horen. Meestal ga je dan je gedrag aan je leeftijdsgenoten aanpassen. Want iedereen wil het liefst slim, mooi en populair zijn. En soms lijkt het alsof dit bij iedereen ook helemaal vanzelf gaat. Alleen bij jou niet. Want wat als je niet zo goed mee kunt komen op school? Ben je dan dom? Of wat als er nooit iemand tegen je zegt dat je er mooi uitziet? Ben je dan minder knap? En wat als je niet zo veel vrienden hebt? Is er dan iets mis met jou? En wat als je je aangetrokken voelt tot iemand van hetzelfde geslacht?  Of als je gepest wordt?

   

  Twijfel aan jezelf en aan de dingen die je doet, gaan ten koste van je levensvreugde en je levenskwaliteit. Je probeert namelijk om iemand anders te zijn, iemand die in jouw ogen wel goed genoeg is. Misschien heb je zo je eigen manieren gevonden om dit te bereiken: misschien ben je gaan roken omdat je dat stoer vindt. Of ben je gaan drinken, omdat je dan je onzekerheid minder voelt. Of misschien eet je je gevoelens van onzekerheid wel weg en snoep je daardoor te veel. Of je kleedt en gedraagt je heel anders dan de rest, om op te vallen. Of misschien doe je wel enorm goed je best op school, heb je zelfs een vorm van perfectionisme ontwikkeld, om waardering te krijgen.

   

  Diep van binnen vind je jezelf zoals je echt bent namelijk niet leuk genoeg. Het is ook ontzettend moeilijk om jezelf te zijn, wanneer je er zo graag bij wilt horen. Maar met genoeg eigenwaarde lukt dit beter. Je zult je dan fijner voelen en dat wordt ook opgemerkt door de mensen om je heen.

   

  Als coach kan ik je helpen om weer meer zelfvertrouwen te krijgen, zodat je je niet meer zo onzeker hoeft te voelen in contact met anderen. Je kunt dan laten zien wie jij echt bent.

   

  Er kunnen ook andere problemen spelen. Soms is je thuissituatie voor korte of langere tijd geen fijne plek.  Het kan bijvoorbeeld zijn dat er iemand ziek is binnen je familie, waardoor er veel aandacht naar één gezinslid uitgaat en waardoor jij je bang en alleen voelt. Er kunnen problemen zijn met een broertje of zusje.  Misschien liggen je ouders in scheiding en kun je niet goed meer met ze overweg. Of misschien zijn er nieuwe partners en stiefbroertjes – of zusjes in je leven gekomen waar je helemaal niet op zit te wachten.  Misschien kunnen je ouders er niet voor je zijn op de manier die jij nodig hebt.  Of ze willen er wel voor je zijn, maar lukt het jou niet om met hen je problemen of zorgen te delen.  Praten over iets waar je mee zit is namelijk best moeilijk. En al helemaal met je ouders, omdat zij je zo goed kennen. Praten met iemand die wat verder van je af staat, is daarom soms makkelijker.

   

  Wat je probleem ook is of waar je ook mee zit: als coach wil ik  graag een luisterend oor voor je zijn en samen met jou naar je problemen en je situatie kijken, zodat je niet langer het gevoel hoeft te hebben dat je er alleen voorstaat.

   

  Tekst copyright Tanja Huissoon