Relatietherapie

 

Wanneer 1+1 geen 2 meer is

 

Iedereen wil graag een fijne relatie.  En wanneer je iemand nog niet zo lang kent, dan lijkt het ook helemaal niet moeilijk om samen te zijn.  Maar wanneer de verliefdheid minder wordt,  blijkt het vaak  lastiger om je relatie goed te houden.  Na korte of langere tijd kom je met elkaar – en daardoor met jezelf-  steeds vaker in conflict.  Een relatie is namelijk een grote spiegel waarin de ander je confronteert met jezelf.   Hoewel dit moeilijk is en meestal niet gewenst,  kunnen conflicten in een relatie wel een kans zijn om persoonlijk te groeien.  En wanneer één of beide partners  hiervoor op een zuivere manier openstaat,  dan zal ook de relatie groeien.

Vaak is het echter heel moeilijk om zuiver in deze spiegel te kijken,  zeker wanneer er veel disharmonie is.  Projectie (de ander de schuld geven) vertroebelt  dan  het  spiegelbeeld.  In zo’n situatie is het bijna onmogelijk om zonder hulp  het beeld weer helder te krijgen.  Relatietherapie kan je hierbij helpen.

Vaak vertroebelt ook een wirwar van gevoelens het beeld.  Daarom besteed ik tijdens de relatietherapie veel aandacht aan de gevoelens van de partner(s), waarbij het uitganspunt is dat alle gevoelens er mogen zijn. In openheid en respect kijken we wat deze gevoelens willen vertellen. Gevoelens negeren of verbannen werkt nu eenmaal niet.  Wanneer je bijvoorbeeld jaloerse gevoelens ervaart, dan kun je deze niet zo maar stopzetten.  Wat we wel kunnen doen, is deze gevoelens van jaloezie er helemaal laten zijn en kijken wat er achter schuilgaat.  Accepteren van alles wat er is, is de kracht van de Liefde. Zowel voor jezelf als voor je partner.

Vaak voelen de partners zichzelf niet gehoord door de ander.  Dit kan gevoelens van diepe eenzaamheid oproepen en vanuit pijn beslissen de partners dan vaak  om zich af te sluiten voor de ander. Aandacht en respect zijn daarom  heel belangrijk. Niet alleen van de partner, maar ook van en voor jezelf.

Echte betrokkenheid en openheid in de relatie vraagt om moed en kwetsbaarheid.  Dit kan weerstand oproepen en je kunt kiezen om de veilige weg van afgeslotenheid te bewandelen, maar dan zul je altijd het gevoel houden dat er iets mist in je relatie en in je leven.  Jezelf echt laten zien aan de ander, in al je kracht en kwetsbaarheid en met alles wat je bent,  brengt een diepe verbinding en vervulling  in jezelf en in het  samenzijn.

De kracht en de oplossingen liggen  altijd bij de partners zelf, in hun uniekheid en in hun samenzijn.  Mijn rol bij relatietherapie is om  jullie te helpen  deze  kracht weer te vinden, zodat er vandaaruit oplossingen kunnen ontstaan die bij jou en bij jullie passen.

Relatietherapie kan bestaan uit individuele sessies en/of met de partners samen.  Ook wanneer maar één partner bereid is tot therapie, kan er veel groei bereikt worden.

Neem gerust contact op voor een vrijblijvende en kosteloze kennismaking!

Tekst copyright Tanja Huissoon