Schrijftherapie

  Niet iedereen praat even makkelijk. En soms is de drempel om naar een therapeut te gaan te hoog. Misschien wil je wel gaan, omdat je behoefte hebt om je problemen te delen of omdat je het nodig hebt dat iemand met je meedenkt, maar toch weerhoudt iets je ervan om echt de stap naar therapie te zetten. Je blijft maar uitstellen en hopen dat je problemen zich vanzelf oplossen, maar dat is meestal niet het geval. Wanneer je jezelf in het bovenstaande herkent, dan kan schrijftherapie misschien iets voor jou zijn.

   

  Voor schrijftherapie hoef je namelijk de deur niet uit. Je kunt schrijven wanneer je maar wilt:  ’s ochtends, ’s middags, ’s avonds of zelfs midden in de nacht wanneer je weer eens niet kunt slapen, omdat je ligt te piekeren.

   

  Schrijven kun je precies doen op het moment dat voor jou goed uitkomt. Wanneer het even niet meer gaat, bijvoorbeeld. Of juist wanneer je een succeservaring hebt gehad en die graag wilt delen.  Dit is een enorm voordeel van schrijftherapie: waar je bij ‘gewone’ therapie afhankelijk bent van de afspraak die je hebt met je therapeut, kun je bij schrijftherapie te allen tijde zelf je momenten van therapie bepalen.  Door het schrijven orden je je gevoelens namelijk al behoorlijk.  Daarnaast is schrijven een uitlaatklep; je schrijft letterlijk je problemen van je af. Dit geeft vaak direct verlichting en helderheid.

   

  In je eentje kan het moeilijk zijn om de discipline voor het schrijven op te brengen.  Misschien ben je geneigd om de TV aan te zetten of om een glas wijn in te schenken wanneer je je niet fijn voelt.  Maar uiteindelijk onderdruk je hiermee je gevoelens, die zo graag gehoord willen worden, alleen maar.

   

  Wanneer je kiest voor schrijftherapie, dan hoef je het niet alleen te doen:  we gaan samen  heel gericht aan de slag met jouw probleem of vraagstelling. In principe loopt het contact uitsluitend via mail of post en zullen wij elkaar niet ontmoeten, tenzij hier van jouw kant behoefte aan is. Bij schrijftherapie kan het contact dus net zo anoniem verlopen als voor jou gewenst is.  Je hoeft  zelfs je naam, leeftijd, woonplaats etc.  niet bekend te maken wanneer je dit niet wilt.  Dit kan enorm helpen wanneer je met problemen rondloopt waar je niet  makkelijk mee naar buiten komt.

   

  Schrijftherapie verloopt meestal in de vorm van vraag en antwoord.  Ik zal beginnen met het vragen naar het probleem waar je mee zit.  Je mailt me dit dan uitgebreid terug.  Daarna ga ik op jouw antwoord in en stel ik nieuwe vragen.  Ik zal je steeds door middel van mijn vragen aan het denken zetten en je uiteindelijk zelf naar oplossingen laten zoeken. Want de kracht ligt altijd bij jou.  Mijn taak is om jou te helpen die kracht weer te ontdekken, om helderheid te krijgen en eventueel handvatten aan te reiken. Natuurlijk mag jij ook altijd je vragen stellen, wanneer je behoefte hebt aan tips of advies.

   

  Voor schrijftherapie hoef je niet mooi of perfect te kunnen schrijven. Wat je schrijft hoeft ook niet foutloos te zijn. Het belangrijkste is, dat jij kunt schrijven wat je wilt. Respect voor jezelf en  jezelf serieus nemen, wat je problemen ook zijn, zijn het allerbelangrijkst. Mijn respect voor jou begint al op het moment dat je contact zoekt. Want je problemen onder ogen zien en besluiten dat je iets wilt gaan veranderen, vraagt veel moed.

   

  Foto en tekst copyright © Tanja Huissoon

   

   

  Categories: Dienstverlening